Schadevergoeding binnen het strafproces
Wij horen vaak dat slachtoffers bang zijn om met lege handen te blijven zitten. Zelfs als een verdachte veroordeeld is en de schadevergoeding toegewezen is, vragen veel mensen zich af of er wel iets te halen valt. Van een kale kip valt immers niet te plukken?
Gelukkig zijn er ook bij kale kippen, wel degelijk situaties waarin u als slachtoffer uw schade vergoed kan krijgen. Als een verdachte namelijk veroordeeld is én de schadevergoedingsmaatregel door de strafrechter toegewezen is én dit onherroepelijk geworden is (dat wil zeggen: de beslissing is definitief geworden en verdachte of het Openbaar Ministerie zijn niet in hoger beroep gegaan), dan heeft het CJIB in principe 8 maanden de tijd om het toegewezen bedrag te incasseren bij de veroordeelde.
Slagen zij daar niet in, of niet volledig, dan wordt u als slachtoffer alvast schadeloos gesteld door de overheid. U krijgt het openstaande bedrag dan gewoon van het CJIB op uw rekening gestort.
Uiteraard gaat het CJIB na die 8 maanden nog verder om het bedrag te proberen te incasseren bij de veroordeelde (en daar is het CJIB doorgaans erg goed in), maar of zij daar in slagen of niet – maakt voor u financieel niets uit. U hoeft het uitgekeerde ‘voorschot’ van het CJIB niet meer terug te betalen.
Voor geweld- en zedenfeiten zit hier geen maximum op, voor overige feiten is het voorschot beperkt tot EUR 5.000,00.
Zie ook de website van het CJIB.