Over Ons

Het kantoor 

Van Kernebeek Advocatuur is een Amsterdams kantoor (met een landelijke praktijk) dat zich volledig richt op de bijstand aan slachtoffers in het strafproces. Het kantoor staat geen verdachten bij. Een slachtoffer (inclusief nabestaande) kiest er niet voor om van het ene op het andere moment het leven ontregeld te zien worden. Of dat nou door zeden (zoals aanranding, misbruik of een verkrachting), geweld, stalking, een overval of een levensdelict is. Dit alles kan op emotioneel, lichamelijk, financieel en juridisch vlak, in meer of mindere mate, ingrijpende gevolgen hebben. Die gevolgen kunnen wij helaas niet wegnemen. Maar wat we wél kunnen doen, is naast iemand gaan staan. Oprecht, met onverdeelde aandacht en oordeelloos naar iemand luisteren. En vervolgens samen kijken wat een passende oplossing (of weg naar herstel) is. Door geen stress toe te voegen aan iemands situatie. Door in heldere taal uit te leggen wat iemand kan verwachten. Wat onze rol is en wat we wel en niet voor iemand kunnen betekenen. Het onrecht wat iemand is aangedaan zoveel mogelijk herstellen. Op financieel maar bijvoorbeeld ook op emotioneel gebied, doordat een slachtoffer de erkenning krijgt én voelt die diegene verdient. Van Kernebeek Advocatuur vindt het van essentieel belang om eraan bij te dragen dat rechten van slachtoffers (zoals schadevergoeding of bescherming) ook echt nageleefd worden. Kortom: recht voor diegenen die het echt nodig hebben. 

Wat wij doen

Slachtoffers van strafbare feiten hebben inmiddels volgens de wet veertien slachtofferrechten. Ons kantoor staat slachtoffers bij bij het uitoefenen van deze rechten. 

Als er een strafproces loopt en een slachtoffer informatie wenst, kunnen wij het dossier opvragen bij het Openbaar Ministerie of de rechtbank/het gerechtshof en dit samen met iemand doornemen. Een slachtoffer kan schade oplopen door een strafbaar feit. Dit kunnen daadwerkelijke kosten zijn (die direct in de portemonnee gevoeld worden), maar ook ‘immateriële’ schade (ook wel ‘smartengeld’ genoemd). Dat wil zeggen een vergoeding voor pijn, leed, verdriet en angst. Wij helpen met het in kaart brengen van deze schade en bij het zoveel mogelijk vergoed krijgen van deze schade. Door samen te kijken naar wat mogelijk is en dit vervolgens zo goed mogelijk te onderbouwen. De uitkomst van een strafproces is per definitie onzeker. Wij doen dan ook geen valse beloftes. Wat we wél doen, is van mens tot mens betrokken zijn en ons maximaal inzetten voor het beste resultaat. 

Wij helpen iemand – op de manier die bij dat slachtoffer past – bij het uitoefenen van het spreekrecht. We kunnen meegaan naar een getuigenverhoor en helpen bij de voorbereiding hierop. We kunnen namens een slachtoffer verzoeken om een contact- of gebiedsverbod. En als het Openbaar Ministerie besluit om een zaak niet te vervolgen, kunnen we hier een klacht over indienen (dit heet een ‘artikel 12-procedure’). Het gerechtshof bekijkt dan of het Openbaar Ministerie alsnog gedwongen kan worden om verdachte(n) te vervolgen. 

Kortom: onze volle inzet is erop gericht dat de uitgebreide slachtofferrechten van de afgelopen jaren ook echt in de praktijk worden gebracht.

Voor wie wij het doen

Wij staan slachtoffers van verschillende strafbare feiten bij. Dat kan een geweldsmisdrijf zijn, nabestaande(n) van een levensdelict zoals moord en doodslag (of dood door schuld), een zedenmisdrijf (zoals aanranding, verkrachting, misbruik, sextortion, grooming, shamesexting), stalking, huiselijk (relationeel) geweld etc. 

Slachtoffers van strafbare feiten kunnen bij ons terecht voor een vrijblijvend gesprek. Soms kunnen we een zaak niet aannemen, bijvoorbeeld omdat we helaas regelmatig genoodzaakt zijn om een cliëntenstop in te lassen. Dit doordat we de kwaliteit willen kunnen blijven bieden aan de cliënten die we al hebben aangenomen. Ook geloven wij erin dat we alleen goed voor cliënten kunnen zorgen, als we dat ook voor onszelf doen. Hierdoor moeten we helaas af en toe nee verkopen. Schroom vooral niet om bij twijfel contact op te nemen. We denken graag (vrijblijvend) met u mee. 

Alex van Kernebeek 

Loopbaan

Van Kernebeek Advocatuur is opgericht door de gespecialiseerde slachtofferadvocaat mr. A. (Alex) van Kernebeek. Deze Amsterdammer is in 2014 cum laude als jurist afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna heeft Van Kernebeek nog diverse vervolgopleidingen afgerond, zoals de post-masteropleidingen Grotius Personenschade van onder meer de Radboud Universiteit Nijmegen (cum laude) en de Ernstig Geweld en Zeden specialisatieopleiding van onder andere de Universiteit Utrecht. Na zijn afstuderen heeft Van Kernebeek – voordat hij als slachtofferadvocaat is gestart – ervaring als jurist opgedaan bij Slachtofferhulp Nederland en daar veel slachtoffers van huiselijk geweld, stalking, zeden- en uitgaansgeweld bijgestaan. Ook heeft hij bij de politie als jurist en als trainer/adviseur gewerkt binnen het thema slachtofferrechten. Naast de bijstand aan slachtoffers verzorgt hij al zo’n 10 jaar cursussen over slachtofferrechten voor rechters, officieren van justitie en andere strafrechtprofessionals.

Mensen helpen

Naast zijn juridische deskundigheid en inzet, heeft Van Kernebeek een grote menselijke gedrevenheid. Van Kernebeek wil zich zowel op collectief/organisatieniveau hard maken voor recht doen aan slachtoffers, als zich op individueel cliëntniveau inspannen voor slachtoffers. Dit is een doelgroep waar zijn hart steeds sneller voor is gaan kloppen en wat inmiddels onderdeel uitmaakt van zijn DNA. Hij heeft een aantal keer van dichtbij meegemaakt wat het voor impact heeft om slachtoffer van een misdrijf te zijn. Hoeveel gevolgen dit kan hebben op korte, maar ook op lange termijn. Hoe hulpeloos iemand zich niet alleen tijdens het misdrijf, maar ook tijdens de nasleep daarvan kan voelen. Van Kernebeek voelde dan ook geen enkele twijfel dat hij mensen wilde helpen, in plaats van bedrijven die veel geld verdienen, te helpen nóg meer geld te verdienen. En binnen de mensen in het algemeen, zijn juist slachtoffers personen die iets overkomt en onvrijwillig geconfronteerd worden met een eventueel strafproces en noodzakelijke keuzes. Bijvoorbeeld: wel of geen aangifte doen? Wel of geen gebruik maken van het spreekrecht? Wel of niet naar de zitting toe gaan? Wel of geen schadevergoeding vragen? Van Kernebeek haalt veel voldoening en zingeving uit het helpen van mensen bij deze keuzes.