Kosten

Onder bepaalde omstandigheden kunt u als slachtoffer kosteloos worden bijgestaan door een slachtofferadvocaat. Hier zijn drie voorwaarden aan verbonden en los daarvan moet ook de advocaat aan bepaalde voorwaarden voldoen. 

De drie voorwaarden voor u als slachtoffer zijn dat het een 1) een geweld- of zedenmisdrijf betreft (stalking en mensenhandel vallen hier ook onder), 2) tegen verdachte vervolging is ingesteld door het Openbaar Ministerie en 3) het geweld of zedenmisdrijf ernstige gevolgen voor u heeft op lichamelijk of psychisch vlak. Of aan deze drie voorwaarden is voldaan, wordt beoordeeld door de Raad voor de Rechtsbijstand. Als deze positief oordeelt, betaalt de Raad voor de Rechtsbijstand de advocaatkosten. Uw inkomen of vermogen speelt daarbij geen rol en u hoeft in dat geval geen eigen bijdrage te betalen. 

Aan de advocaat worden eisen gesteld om een dergelijke vergoeding van de overheid te ontvangen, waaronder de eis dat de advocaat gespecialiseerd is in bijstand aan slachtoffers. Als slachtofferadvocaat voldoe ik aan die voorwaarden. Of uw zaak ook voldoet aan de voorwaarden of dat er andere mogelijkheden zijn (zoals dekking door een eventuele rechtsbijstandverzekering), kan besproken worden tijdens een eerste gesprek. Dit eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend. Neem daarom gerust contact op.